Suni şeker tatlandırıcılar neden hasarlıdır?

Değişen yaşam koşullarıyla birlikte artık yemek yeme şartlarımızda değişiklik kazandı. AVM’ler yaşama biçimimizi tanımladığı günden bu yana, her geçen gün “hazır yiyeceklere” ve aynı biçimde “dışarda beslenme” alışkanlığımızı çoğalıyor.
Şeker pancarından elde edilen natürel şeker yerine maliyeti düşürmek için işletmeler mısır şurubu kullanıyor. Hemen hemen her ambalajlı besinlerde mahsulün raf ömrünü uzatmak, tatlandırmak gibi pek çok emelle kullanılan mısır şurubunun başka bir deyişle öğrenilen ismiyle “Nişasta Bazlı Şeker” in sıhhatimize ciddi oranda hasarı var.
Peki besin alışverişi yaparken, nelere dikkat etmelisiniz öğreniyor musunuz?
Aldığınız mahsulün içindekiler kısmında yalnızca “şeker”sakaroz yazıyorsa bu natürel şekerle üretilmiş bir mahsuldür. Bedenimizin emin oranda natürel şekere de lüzumu vardır.
Şayet, içindekiler kısmında glikoz şurubu, fruktoz şurubu, mısır şurubu ve aspartam gibi ibarelerle karşılaşıyorsanız bu mahsullerde suni tatlandırıcı kullanılmıştır.
Bu tatlandırıcıları, karaciğerimiz idrak edemez. Böylece karaciğerimiz beyne tokluk hissi yollayamaz. Bu da insanda aralıksız yemek yeme lüzumu uyandırır. Karaciğerimiz tatlandırıcıyı idrak edemediği içinde bölüp enerjiye dönüştüremez. Yağ olarak bedenimizde ambarlar.
Mısır şurubu; obezite, diyabet, kalp rahatsızlıkları, pankreas kanseri, kolesterol gibi bir hayli hastalığa yol açmaktadır.
“Ambalajlanmış tüm şekerli hazır yiyecekler, meyve suları ve pastane mahsulleri…” Başka Bir Deyişle sanılanın aksine yalnızca market raflarında değil, pastane sergenlerindeki göz alıcı tatların da mimarı artık mısır şurubu. Mahsullerinizi alırken NBŞ mi yoksa pancar şekeri mi kullanıldığını sorabilirsiniz.
Kalorisi düşük diye seçim ettiğimiz suni tatlandırıcılı perhiz mahsulleri de sıhhatimizi tehdit ediyor. Yapılan araştırmalara göre perhiz meşrubatlarda kullanılan tatlandırıcılar bel bölgesinde yağlanmaya neden oluyor.
En büyük tehlike grubunu ise ne yazık ki mektep çağı çocukları içermektedir. Çocuklarımız elini uzattığı her yerde ambalajlı ve sıhhatsiz mahsullere çok kolay erişebilmekte. hazır besin abur cubur rafları, mektep kantinleri, mahalle büfeleri, konutlardaki abur cubur dolapları Siz fertler olarak çocuklarınızı bilinçlendirip bu mahsullerden uzak tutarak çocuklarınız için sıhhatli bir yaşamı seçim etmiş olacaksınız.