Yazın gözyaşı gereksinimi çoğalabilir!
Göz Hastalıkları uzmanı Yrd. Doç. Dr. Rıfat Rasier’in verdiği bilgiye göre, yaz aylarında alerjik göz hastalıklarında çoğalış olurken, güneşin ultraviyole ışınları gözde bir hayli tahribata yol açıyor.
Rıfat Rasier, “Kuru göz hastalığının kaynaklandığı nedene göre göz yaşı gereksinimi yazın çoğalabilir” diyor. Kuru göz hastalarının dolaysız güneş ışığına maruz kalmamalarını, güneş gözlüğü takmalarını ve suni göz yaşı damlalarının kullanım sıklığını çoğaldırmalarını öneriyor.
Güneş katarakt yaradılışını etkiliyor
Güneş ışınlarının gözde katarakt ve sarı nokta hastalığı yaradılışında da dolaysız tesirli olduğunu söyleyen Rasier, “Yaz aylarında göze gelen yoğun güneş ışını, fotooksidatif stres denilen bir tahribatla göz merceğimizin ve en belirgin görmeden mesul gözün arttaki görme merkezi sarı noktanın yapısını bozup, görmeyi dolaysız makûs doğrultuda tesirler” diyor.
Çocuklar da güneş gözlüğü takmalı
Güneşin ultraviyole ışınlarından korunmak için güneşin dik geldiği zamanlarda dışarıya çıkmamak belki en iyi temkin. Ancak dışarıda olma lüzumluluğu olanlar içinse, korunma usullerinin başında güneş gözlüğü ve şapka takmak geliyor. Dr. Rasier yalnızca erişkinlerin değil, çocukların da güneşin hasarlı tesirlerinden gözlerlerinin korunması gerektiği mevzusunda uyarıyor ve ilave ediyor, “ Yüzde 100 UV filtreli nitelikli, güneş gözlüğü takılmalıdır.”